February 08 2016 05:43:09
Video SMK Penanti 03
Kem Pelajaran Malaysia


Ketua Pengarah
Pelajaran Malaysia

YBhg. Datuk Dr. Khair
bin
Mohamad Yusof

Pengarah
Pelajaran Pulau Pinang

En. Shaari
bin
Osman

Pegawai Pelajaran Daerah
Seberang Perai Tengah

En. Fauzi bin Omar
Pengetua Cemerlang
SMK Penanti

Tn. Hj. Mohd. Munir
bin
Md Ramli

Ucapan Selamat Hari Lahir
JOIN KAMI DI FB
Data Staf dan Pelajar
Link Rakan SMK Penanti

· Sejarah SMKP
· Web Unit Kokurikulum
· Web Ustaz Ahmad
· Web Cikgu Helmi
· Panitia Pendidikan Islam
· Panitia Bahasa Arab


Kalendar

Sejarah SMK Penanti

Sejarah Penubuhan Sekolah

Sejarah awal

Sekolah Menengah Kebangsaan Penanti (SMKP) merupakan sebuah menengah kebangsaan di Seberang Perai Tengah,Pulau Pinang. Sekolah ini telah siap dibina pada tahun 1970 di bawah Rancangan Malaysia Pertama dan mula beroperasi pada 4 Januari 1971 di bawah pentadbiran Tuan Haji Razikin bin Omar. Di awal penubuhan, sekolah ini dikenali dengan nama Sekolah Menengah Kubang Semang.

Pada peringkat permulaan, bilangan pelajar yang ditempatkan di sekolah ini seramai 552 orang sahaja. Pada ketika itu, hanya terdapat tiga buah kelas Tingkatan Dua ( 2 buah kelas aliran Melayu dan sebuah kelas aliran Inggeris, tujuh buah kelas Tingkatan Satu (6 buah kelas aliran Melayu dan sebuah kelas aliran Inggeris) serta dua buah kelas Peralihan. Kesemua kelas ini dijalankan di sebelah pagi. Pada peringkat permulaan, bilangan pelajar yang ditempatkan di sekolah ini seramai 552 orang sahaja. Pada ketika itu, hanya terdapat tiga buah kelas Tingkatan Dua ( 2 buah kelas aliran Melayu dan sebuah kelas aliran Inggeris), tujuh buah kelas Tingkatan Satu (6 buah kelas aliran Melayu dan sebuah kelas aliran Inggeris) serta dua buah kelas Peralihan. Kesemua kelas ini dijalankan di sebelah pagi.

Bendera rasmi SMKP

Tahun 1970-an

Pada tahun 1973, bilangan pelajar telah meningkat kepada 1,026 orang. Bilangan bilik darjah yang terhad tidak dapat menampung bilangan pelajar yang ramai. Oleh sebab itu, mulai tahun 1973 Sekolah Menengah Kubang Semang telah menjalankan dua sesi persekolahan. Kesemua kelas dijalankan pada sesi pagi kecuali kelas-kelas Tingkatan Satu yang dijalankan pada waktu petang. Pada tahun 1976, bangunan Makmal Sains Tulen telah siap dibina di bawah Rancangan Malaysia Kedua. Beberapa bangunan tambahan juga telah dibina pada tahun 1977. Bilangan bilik darjah meningkat dari 18 buah kepada 30 buah di samping tiga buah Makmal Sains Tulen. Pelajar-pelajar sekolah ini mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM ) dan MCE buat pertama kalinya pada tahun 1978 dengan pencapaian 47.40% ( SPM ) dan 51.51% ( MCE ).

Tahun 1980-an

Pada 29 Mac 1980, Tuan Haji Razikin bin Omar bersara selepas berkhidmat selama sepuluh tahun di sekolah ini. Encik Abdul Rahman bin Ali yang mengambil alih tugas sebagai Sekolah Menengah Kubang Semang mulai 1 Julai 1980 telah melakukan beberapa perubahan dan pembaharuan. Beliau telah menukar nama sekolah dari Sekolah Menengah Kubang Semang kepada Sekolah Menengah Penanti. Beliau juga mengasaskan penubuhan Pusat Sumber Pelajaran dengan sumbangan Outright Grant dari Jabatan Perdana Menteri melalui YBM Tengku Razaleigh bin Hamzah. Sekolah Menengah Penanti telah dirasmikan oleh YBM Tengku Razaleigh bin Hamzah pada 17 Mei 1981.

Pada 1 Januari 1982, Encik Abdul Rahman bin Ali telah bertukar ke Pusat Sumber Pelajaran Negeri Kelantan sebagai Ketua Penyelaras dan tempat beliau sebagai Guru Besar telah diambil alih oleh Tn. Hj. Kamaruzzaman bin Hassan pada 15 Februari 1982.

Pada tahun 1983, sekolah ini telah membuka kelas Tingkatan Enam aliran sastera dengan jumlah pelajarnya seramai 43 orang. Pada awal tahun 1984, bangunan pasang siap yang mengandungi lima bilik darjah telah dibina. Rumah Pengetua juga telah dibina pada tahun yang sama. Sebuah bangunan baru yang mengandungi lima buah bilik darjah telah didirikan pada tahun 1985. Pejabat Pentadbiran dan bilik guru telah diubahsuai pada tahun 1985. Setelah lima tahun berkhidmat di sekolah ini , Tuan Haji Kamaruzzaman bin Hassan telah bertukar pada tahun 1987. Tugas beliau telah diambilalih oleh Tuan Haji Yahya bin Md. Nor.

Pada tahun 1988, Sekolah Menengah Penanti yang diterajui oleh Tuan Haji Yahya bin Md Nor telah membuka Asrama Puteri di bangunan Yayasan Aman. Seramai 115 orang pelajar miskin yang tinggal jauh dari sekolah ditempatkan di asrama ini. Tuan Haji Yahya bin Md Nor telah bertukar sekolah pada tahun 1991. Beliau digantikan oleh Tuan Haji Daud bin Taha.

Tahun 1990-an

Kemudahan infrastuktur sekolah semakin bertambah baik di bawah pentadbiran Tuan Haji Daud bin Taha. Berbagai pembaharuan telah dijalankan bagi meningkatkan prasarana sekolah. Di bawah pentadbirannya, Sekolah Menengah Penanti telah dipilih mewakili Pulau Pinang untuk menyertai Projek Rangkaian Munsyi, iaitu projek usahasama antara Telekom Malaysia dan Kementerian Pendidikan. Melalui projek ini, sekolah telah dilengkapkan dengan rangkaian komputer dan inernet serta kemudahan lain yang menggalakkan pengajaran dan pembelajaran berbantukan komputer. Sekolah Menengah Penanti adalah antara sekolah pertama di Pulau Pinang yang mempunyai kemudahan internet. Tuan Haji Daud bin Taha menamatkan perkhidmatannya pada tahun 1994 untuk bergiat aktif dalam bidang politik.

Kecemerlangan Sekolah Menengah Penanti semakin terserlah semasa pentadbiran Tn. Haji Abdullah bin Abas yang mengambilalih tugas sebagai pengetua mulai tahun 1995 dan berkhidmat sehingga tahun 1998. Peningkatan akademik dan pembangunan fizikal Sekolah Menengah Penanti diperkukuhkan dengan kerjasama semua pihak.

Selepas persaraan Tuan Haji Abdullah bin Abas pada tahun 1998, buat pertama kalinya Sekolah Menengah Kebangsaan Penanti ditadbir oleh seorang pengetua wanita. Pengetua keenam ini ialah Puan Siti Maizon bt Abu Bakar. Kerjayanya di sekolah ini bermula sebagai guru biasa. Seterusnya beliau menjawat jawatan Penyelia Petang, Penolong Kanan 1 dan dilantik sebagai Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Penanti pada bulan September 1998. Beliau berkhidmat selama empat tahun di Sekolah Menengah Kebangsaan Penanti dengan mengadakan berbagai pembaharuan demi meningkatkan kecemerlangan sekolah ini.

Tahun 2000-an

Pada tahun 2000 sebuah blok dua tingkat bangunan baru siap dibina dan mula digunakan untuk sesi pembelajaran pada tahun 2001 untuk menampung bilangan pelajar yang ramai.

Pada tahun 2001 sebuah makmal komputer telah dibina dan diserahkan secara rasmi kepada pihak sekolah pada tahun 2002.

Pada tahun 2001, bangunan asrama telah siap dibina dan telah dirasmikan oleh Encik Dawa @ Dewa bin Abdullah, Timbalan Pengarah Pendidikan Pulau Pinang pada masa itu. Pelajar-pelajar asrama tidak lagi ditempatkan di bangunan Yayasan Aman.

Senarai Pengetua Sekolah

1. Tuan Haji Razikin bin Omar (1971-1980)
2. Encik Abdul Rahman bin Ali (1980-1982)
3. Tuan Hj. Kamaruzzaman bin Hassan (1982-1987)
4. Tuan Haji Yahya bin Md. Nor (1987-19910
5. Tuan Haji Daud bin Taha (1991-1994)
6. Tuan Haji Abdullah bin Abas (1995-1998)
7. Puan Siti Maizon binti Abu Bakar (1998-2002)
8. Tuan Haji Mohd Daud bin Hasanudin (2003-2006)
9. Puan Hajah Siti Ajar binti Man (2007- )

Pentadbiran SMK Penanti
Translate Website


Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Trafik Pengunjung
Sila Tinggalkan Mesej Anda

Users Online
· Guests Online: 1

· Members Online: 0

· Total Members: 35
· Newest Member: azlina_ak
Data Pelawat 02


visitors by country counter
Lihat Senarai negara-negara yang melawat www.smkpenanti.net

Render time: 0.07 seconds - 16 Queries